فهرست
مقدمه
آینده درمان ناباروی در کشف و شناسایی فرایندهای پیچیده ای میباشد که هنوز شناخته نشده است. تاکنون تصور میشد با تعیین توالی ژنوم کامل انسان بسیاری از ناشناخته ها مربوط به بیماری ها کشف خواهد شد. ولی با گذشت بیش از یک دهه بررسی این داده ها مشخص گردیده است که فرایندهای سلولی و مولکولی پیچیده تر از آن است که تصور می شد. و اپی ژنتیک در واقعه دریچه جدیدی برای ورود به سوی ناشناخته های مولکولی است. یافته های رو به رشد در خصوص اپی ژنتیک باعث تغییر اهمیت و ورود به فازهای تحقیقاتی در این زمینه شده است.
اپی ژنتیک چیست؟
تعریفی که اکنون از اپی ژنتیک می شود عبارت است از ” مطالعات تغییرات قابل توارث طی تقسیمات میوزی و میتوزی در عملکرد ژن ها می باشند. که نمیتوان با تغییر در توالی DNA آن ها را توضیح داد. به طور کلی در سطح مولکولی، اپی ژنتیک اشاره به تغییرات کروماتین شامل متیلاسیون DNA تغییرات پس از ترجمه ای هیستون ها، تجمع برخی پروتئین های کروماتینی غیر هیستونی و ایجاد سطوح بالای ساختار کروماتین و نوکلئوزوم دارد.
آیا اپی ژنتیک در ناباروری مردان اثر می گذارد؟
اپي ژنتيك پديده اي برگشت پذير و بدون هرگونه تغيير در توالي بازهاي DNA است. مطالعات در زمینه نقش اپی ژنتیک در ناباروری مردان اندک است. یکی از ناهنجاری هایی که اخیرا نقش آن در ناباروری مورد بررسی قرار گرفته است. تغییرات نابجا در الگوی اپی ژنتیک خصوصا متیلاسیون می باشد که می تواند باعث تغییر در بیان و حتی خاموشی ژن شود. اصلی ترین تفاوت میان جهش و متيلاسيون DNA برگشت پذيري، انعطاف پذيري بالا و قابليت وراثت پذيري آن باشد. اطلاعات اپی ژنتیکی با کنترل بیان ژن، این اطمینان را می دهد که برخی ژن ها تنها برای یک نوع خاص سلول روشن شوند و ژنهای نامناسب با باز یا بسته شدن ساختار کروماتین خاموش شوند.
مکانیسم تاثیر اپی ژنتیک بر سلول های جنسی
سلول های جنسی (گامت ها) دارای حالت های اپی ژنومی مختص به خود هستند، بنابراین تنظیمات اپی ژنتیکی تغییر یافته یا غیر طبیعی گامت ها می توانند به رویان منتقل شده، این تغییرات می توانند در مراحل بعدی برنامه ریزی مجدد تنظیمات اپی ژنتیکی در رویان های پیش از مرحله لانه گزینی بمانند. سوال مهم در واقع این است که چطور سلول های جنسی می توانند همه توان (Totipotent) خود را حفظ کرده و چه مکانیسم هایی باعث پاک کردن، برقراری و نگهداری حافظه سلولی برای سلول های جنسی می شود. چه ساز و کارهایی موجب حفظ یکپارچگی ژنوم در تولید اسپرم می شود.
تنظیم اطلاعات اپی ژنتیکی بطور قابل توجهی در تکوین جنین و ظرفیت تولید مثلی نیز نقش دارد. عدم تنظیم کدهای اپی ژنتیکی به طور مستقیم در ناباروری انسان دخیل است. از طرف دیگر عوامل اپی ژنتیکی میتواند با تاثیر بر روی مراحل تکامل اسپرم در روند ناباروری نیز نقش داشته باشد. مطالعات نشان داده است که متیلاسیون جزایر(CPG (CpG Island در ناحیه پروموتور ژن های مسئول که باعث خاموشی آن ها می شود از علل ایجاد کننده ناباوری در مردان ایدیوپاتیک می باشد. از این رو مطالعه تغییرات اپی ژنتیکی ضروری به نظر می رسد.
نقش اپی ژنتیک در ناباروری و آزواسپرمی مردان
طی تمایز اسپرم؛ ژنوم تغییرات عمدهای را متحمل میشود که نه تنها روی توالی DNA و اطلاعات ژنتیکی موثرند بلکه همچنین ساختار هسته ای و اطلاعات اپی ژنتیکی را نیز تغییر میدهند. در سالهای اخیر توارث الگوی اپی ژنتیک و تغییر در متیلاسیون DNAثابت شده است. ولی اثر متیلاسیون در ناباروری مردان هنوز به خوبی بررسی نشده است.
هر چند در تحقیقاتی که اخیرا انجام شده مشخص شده است که عوامل اپی ژنتیک یا مسیرهایی که در پردازش و انتقال اطلاعات ژنتیکی DNA اسپرم موثرند، میتوانند عامل مهمی در ناباروری مردان باشند. اخیرا تحقیقاتی در مورد رابطه غیر فعال باقی ماندن برخی ژنها روی کروموزوم Xدر مردان و همچنین نقص نشان گذاری با آزواسپرمی صورت گرفته است.
متیلاسیون HUMARA
متیلاسیون HUMARA (ژن گیرنده آندروژن روی کروموزوم X) و ژن SNRPN (ژن کاندید بیماری پرادر ویلی) در نمونه بافتی بیضه مردان آزواسپرم بررسی شده است و نشان داده شده که ژن HUMARA که در مردان سالم غیر متیله است در مردان نابارور متیله و غیر فعال است. از طرفی ژن SNRPNکه در کروموزوم مادری مردان نرمال متیله است، در مردان آزواسپرم غیر متیله باقی مانده است. این مشاهدات نقش متیلاسیون و اپی ژنتیک را در ناباروری و آزواسپرمی تایید میکند. به طور کلی خاموشی نابجای ژن هایی که عملکردشان در باروری دخیل است میتواند باعث اختلات ناباروری گردد.
متیلاسیون DNAاسپرم
مطالعات نشان داده است که حداقل 80 جایگاه ژن محافظت شده (Imprinted) چه در ژنوم پدری و چه در مادری وجود دارند. که به طور مشخص در تکوین جنین و تشکیل جفت دخالت داشته و حائز اهمیت هستند. کنترل بیان این دسته از ژن ها از طریق متیلاسیون مناطق حفاظت شده انجام می شود. با این حال در مدت زمان کوتاهی پس از ورود سلول های زایای اولیه به گنادهای آینده. پیام های مربوط به حفظ ژنومی پاک می شوند و ژن های حفاظت شده فقط در گونوسایت مرد باقی می مانند.
بیشترین متیلاسیون DNA پدری و مادری طی تراکم DNA در مرحله کشیدگی اسپرماتید اتفاق میافتد. این متیلاسیون به احتمال به منظور خاموش کردن برخی ژن ها هر دو نوع گامت به کار گرفته میشود. DNA اسپرم در بیشتر گونه ها به سرعت و به صورت فعال پس از ورود به تخمک و پیش از تشکیل پیش هسته هادمتیله می شود. مطالعات اخیر نشان دادهاند که الگوی متیلاسیون DNA اسپرم بسیار شبیه ژن های مهم تکوین جنین از جمله اعضای خانواده ژن HOXاست. که به طور گسترده در هر دو نوع سلول فاقد متیل هستند. در واقع متیلاسیون یک شاخص برای تراکم هسته است. و تراکم ناقص و نابه جای کروماتین اسپرم با آسیب بیشتر DNA همراه است که این امر منجر به ناباروی می شود.
متیله شدن کم DNA با فعالیت رونویسی ژن و متیله شدن زیاد با خاموشی ژن همراه است. مطالعات اخیر نشان داده است که متیله شدن ناقص DNA اسپرم در مردان نابارور در مقایسه با افراد نرمواسپرمیک بیشتر مشاهده میشود. مهار سازو کارهای اپیژنتیک اسپرم توسط تخریب کنندههای اندوکرینی باعث کاهش میزان ظرفیت پذیری اسپرم می شود. کاهش نرخ بارداری پس از IVF در مردانی که DNA اسپرم آن ها درصد متیلاسیون پایینی دارد گزارش شده است. همزمان با تکمیل فرایند بلوغ در اپی دیدیم امکان برنامه ریزی مجدد اپی ژنتیکی ژنهای خاص اسپرماتوژنز مشاهده شده است. این مطلب بیانگر آن است که آسیبهای وارده به هر دو ناحیه بیضه و اپی دیدیم میتواند سبب تخریب الگوی متیله شدن صحیح DNA اسپرم شود.
اثر اپي ژنتيكي RNA
رونوشت هاي اسپرمي نقش ديناميكي در سازماندهي مجدد كروماتين اسپرم دارند. هيستونهای سوماتيكي در مرحله اسپرميوژنز با پروتئين هاي انتقالي و سپس با پروتامين ها جايگزين ميشوند. نوكلئو هيستون های اسپرم در پوشش هسته قرار گرفته اند و نيز موقعيت رونوشت هاي اسپرم هم در سر اسپرم و پوشش هسته مي باشد. این موقعيت مكاني مشابه، ارتباطي عملكردي را بين رونوشت هاي اسپرم و نوكلئو هيستون ها پيشنهاد می کند.
رونوشت هاي آنتي سنس اسپرم با نقش گذاري ژنوم، مانع بسته بندی DNA توسط پروتامین ها و سپس بسته بندي آن توسط هيستون ها مي شوند. هيستون ها بيشترين حضور را در پروموتورهاي ژن های miRNAs و ژنهاي نقش گذاري شده دارد. مطالعه توالي هاي DNA بسته بندی شده با هيستون ها و بررسي ارتباط اين توالي ها با mRNA جداشده از اسپرم مي تواند جالب باشد. بنابراين نقش ساختاري رونوشتهاي اسپرم در نقش گذاري ژنهاي پدري و سازماندهي مجدد كروماتين امري ضروري است. و اثر اپي ژنتيكي RNA اسپرم را در رشد سلول تخم نشان ميدهد. قابل توجه است كه فقدان اثرات اپي ژنتيكي پدري ميتواند باعث اختلال در اوايل رشد رويان شود.
قرص های تقویت باروری
-
فروش ویژه محصول تخفیف خوردهقرص ال کارنیتین 1000 میلی گرم یورویتال 60 عدد
۵۲۸.۰۰۰ تومانOriginal price was: ۵۲۸.۰۰۰ تومان.۲۵۹.۰۰۰ تومانCurrent price is: ۲۵۹.۰۰۰ تومان. -
قرص ولمن ویتابیوتیکس مخصوص آقایان۲۹۷.۰۰۰ تومان
-
فروش ویژه محصول تخفیف خوردهکپسول زینگا لایف سلامت گستر آرتیمان 60 عدد
۲۷۸.۰۰۰ تومانOriginal price was: ۲۷۸.۰۰۰ تومان.۲۶۰.۰۰۰ تومانCurrent price is: ۲۶۰.۰۰۰ تومان. -
کپسول دایان مکث دایان فارما 20 عدد۱۱۳.۰۰۰ تومان